chudesa.ovo.bg - ЗДРАВЕ
          БОЛЕСТИ    ПРЕДАВАНИ   ПО   ПОЛОВ ПЪТНай-сигурният начин за предпазване от полово предавана болест е избягването на безразборните сексуални връзки и да поддържането на сексуален контакт само с един партньор, който заслужава доверие. В рискови ситуации най-доброто предпазно средство остава презервативът. Кондомите осигуряват двойна защита - от забременяване, но също и от някои инфекции, предавани по полов път (вкл. СПИН). Ако мъжът не желае да използва презерватив, тогава жената е тази, която трябва да го убеди, че си струва да се внимава. И все пак презервативът не дава 100% сигурност. По статистика 15 от вески 100 презерватива се късат. Освен това по начало кондомът пази само от инфекции, локализирани в областта на половите органи. Оралният секс например също е опасен и носи риск от заразяване със сифилис, гонорея, хламидии, херпес, дори със СПИН, ако имате раничка в устата. Презервативът не предпазва и от срамни въшки и краста.


Класически и нови полово предавани болести

Групата на полово предаваните болести включва класическите венерически болести - сифилис и гонорея, но заедно с тях и относително нови сексуално предавани болести като: кандидоза, трихомоназа, хламидии, генитален херпес, генитални брадавици, СПИН и др. Източник на тези инфекции е болният човек, а основният механизъм на предаване е директният контакт при полов акт. При част от полово предаваните болести заразяването може да стане и по кръвен път, т.е. при нарушаване на кожната повърхност - кръвопреливане, операция, инжектиране, татуировки, бръснене, маникюр. В такива случаи инфекцията навлиза в организма през наранената кожа. По данни на Световната здравна организация всяка година се откриват около 250 милиона нови случаи на болести, предавани по полов път. Тенденцията е за увеличаване новите сексуално предавани болести - хламидийните и вирусни инфекции.


Гонорея (трипер)

Разпространява се чрез полов акт. Инкубационният период е от 2 до 7 дни. Симптомите на гонореята при жените са гъсто жълто или бяло течение от влагалището, парене и болка при уриниране, сравнително болезнена менструация. Гонореята може да има и нетипични прояви - например гонореен фарингит. При мъжете гонореята се проявява с гъсто жълто или бяло течение от пениса, парене и болка при уриниране. Забояването се лекува с антибиотици и протича едновременно и за двамата партньори. Когато не се лекува адекватно и навреме, гонореята носи риск от стерилитет, сърдечно-съдови, кожни болести, артрит и дори ослепяване.


Сифилис

Сифилисът се причинява от бактерия. Това е сериозна, дори смъртоносна болест, ако се остави без лечение. Съвременните тестове - Васерман, доказват заболяването преди да се е развило. Предаването става най-често при полов акт със заразено лице. Опасното е, че инкубационният период е сравнително дълъг - от 14 дни до 3 месеца. Симптомите на първия стадий на болестта, и при мъжете, и при жените се появяват от 2 до 12 седмици след половия акт. По половите органи или в устата се появява неболезнена червено-кафява язва, която оздравява за няколко седмици седмици. При втория стадий на сифилис - от 6 до 8 седмици след появата на язвата, се появява и обрив по цялото тялото, оплаквания, подобни на оплакванията при грип. При късния стадий на сифилиса се появяват зърновидни или пъпковидни лезии, които могат да се появяват върху различни органи, най-често по кожата и костите. Мозъкът е засегнат и се стига до лудост или смърт. Още при появата на язва трябва да потърсите лекар, който да изпише антибиотици. Ако не се лекува навреме, сифилисът може да причини болести на сърцето, увреждане на мозъка, ослепяване и смърт. Майката може да предаде болестта на бебето при раждане. Затова тестът Васерман е задължителен за бременните жени в България.


Хепатит В

Хепатит В се причинява от вируса на хепатит В и се предава по кръвен път и чрез полов контакт. Заразяването с хепатит В може да доведе до носителство (без да има заболяване), до остър хепатит или до хроничен хепатит. Последният представлява сериозен медицински проблем и може да доведе след време до чернодробна цироза или рак на черния дроб. След откриването и въвеждането на ваксина срещу хепатит В честотата на хепатит В намаля. В България след 1991 г. всички новородени подлежат на ваксина срещу хепатит В. Носителите на вируса се проследяват от специалисти, както и тези, които имат хроничен хепатит.


СПИН

Най-опасната полово предавана болест е HIV, вирус който причинява Синдрома на придобитата имунна недостатъчност. Като преминава чрез телесните течности, HIV вирусът може да се предава при хомосексуален и при хетеросексуален полов контакт. HIV се предава по кръвен път и от майката на плода. Инкубационният период до изявата на заболяване може да бъде много дълъг, понякога 10 години, като в този период инфектираният е заразен и много често не знае, че носи вируса и го предава на своите сексуални партньори. HIV разрушава имунната система. Проявите на СПИН са най-различни и са резултат от намаления имунитет. Вирусът е много агресивен и уврежда централната нервна система. Засега не е открито ефективно лечение за това заболяване. Няма и ваксина за него. Най-ефикасният начин за предпазване от СПИН е ползването на презервативи. Бременните жени у нас подлежат на тест за СПИН.


Хламидии

Хламидиите са често срещано заболяване при млади хора, които имат различни сексуални партньори. Понякога хламидийната инфекция протича без симптоми, но ако все пак се проявят, това става от 7 до 21 дни след половия акт. При жените те включва течение от влагалището, кръвотечение между менструациите, парене или болка при уриниране, болки в корема, втрисане, съпроводено с гадене. При мъжете се появява воднисто бяло течение от пениса и пареща болка при уриниране. Лечението се провежда с антибиотици. Когато хламидийната инфекция не се лекува, съществува сериозен риск да се увредят репродуктивните органи, и при мъжете и при жените, а това може да доведе до стерилитет. Майката може да предаде хламидии на бебето си по време на раждането.


Гениталните брадавици

Гениталните брадавици се причиняват от човешкия папилома вирус. Заболяването се проявява като малки твърди брадавици в гениталната област при мъжа и при жената, които отделят секрет с неприятна миризма и чийто брой неорекъснато расте. Инфекцията с папилома вирус носи повишен риск от карцином на шийката на матката - най-често срещания генитален карцином при младите жени. Тази инфекция носи още риск за плода при раждане, поради което жените с генитални брадавици трябва да родят чрез цезарово сечение. Брадавиците се лекуват чрез изгаряне с медикамент, чрез лазер или чрез електрокоагулация, което обаче не елиминира вируса и гениталните брадавици отново могат да се появят.


Херпес

Предава се чрез полов контакт със заразен партньор, чрез орален секс и дори при целувка. При някои хора инфекцията може никога да не се прояви, но те са носители на вируса. Симптомите на херпеса са еднакви при мъжете и жените. Оплакванията са подобни на тези при грип, както и подути лимфни възли в слабините, сърбеж и парене, преди появата на самите херпеси. Те са малки и болезнени и се локализират по половите органи или по устата. В зависимост от състоянието на имунната система херпесът може да се проявява с различна честота - от веднъж на година до ежемесечно, като проявата му се провокира от менструация, вирусна инфекция и стрес. Херпесите отшумяват за около 10 дни, но заразеният остава носител на вируса. Ефективно лечение на херпеса все още не е намерено. Болестта обаче може да се контролира чрез сексуално въздържание при появата и наличието на херпеси. Провежда се симптоматично лечение с антивирусни препарати локално. Подходящи са имуномодулаторите за подсилване на имунитета, както и лечение с ваксина. Гениталният херпес е свързан с риск за плода по време на раждането, затова жените с изявен генитален херпес трябва да родят чрез цезарово сечение.


Трихомониаза

Това е често срещана инфекция на гениталиите, която най-често поразява влагалището, но може да засегне и пикочните канали и простатната жлеза при мъжете. Трихомониазата е една от най-честите причини за вагинално течение. Симптомите й са изявено дразнене в областта на гениталиите, сърбеж и парене, жълтеникаво течение с неприятна миризма. Често наличието на трихомониаза причинява болка по време на полов акт. Лекарят поставя диагноза с помощта на вагинална намазка и провежда лечение с антибиотици. Трихомониазата не застрашава репродуктивната система, но и двамата партньори трябва да се подложат на лечение, дори ако при единия от тях отсъстват симптоми.


Кандидоза (млечница)

Кандидозата може да се предава и по полов път, но това не е задължително. Това е гъбична инфекция. Някои мъже са носители на гъбичния организъм, причиняващ болестта, затова тя може да се предава постоянно като пинг-понг между партньорите. Ако е налице такава ситуация, двамата трябва да се подложат на лечение едновременно. Ако установите, че сте се заразили с кандидоза, това не означава, че партньорът ви е имал сексуални отношения с някой друг. Болестта понякога се призинява от лечение с антибиотици. Симптомите на кандидозата са сърбеж и течение като пресечено мляко. Обикновено за лечението й се предписват вагинални таблетки и крем. Ако инфекцията е тежка, могат да се предпишат и лекарства, които се приемат през устата.


Заразен молуск

Заразният молуск е широко разпространено заболяване, причинено от вирус. Поразява предимно деца, спортисти, масажисти, жени с нежна кожа и хомосексуалисти. Заразяването става чрез директен контакт, при сексуално общуване или дори по контактно-битов път. Инкубационният период е между 2 седмици и 50 дни. Заразният молуск се характеризира с появата на възловидни обриви по кожата, при децата по лицето, а при възрастните - по гениталиите и перинеума. Лечението на заразен молуск трябва да се провежда от дерматолог.


Начало Как да...
 Как да спрем да нервничим за глупости? 
 
Автор medikforum.ru
 За да се справим с проблема, трябва да разберем, защо това се случва ... Нашият век - век на агресия. Стресовите ситуации за съвременния човек са се превърнали в норма, а той е все по-малко толерантен. 
 Ядосани са всички, включително и децата. Ние се гневим, крещим, често се ядосваме по съвсем незначителни поводи. Нашата нервна система изпитва силно напрежение и за да се отървем от него, "изстрелваме" стрели на агресия. Как да спрем да нервничим за глупости? 
Ние самите не знаем, но и не искаме да живеем в кавги и викове, това е още по-изтощително.
  Психолозите казват, че можете да се справите с проблема, ако знаете причината. Така, че природата на човешката агресия се изучава от специалистите много внимателно. Най-голямото нещастие, според тях, е в разпространението на агресията.
 "Колкото повече хора стават свидетели на прояви на агресия, толкова по-често те ще смятат това за нормално поведение" – твърдят психолозите. 
 В известен смисъл агресията е знак за инфантилност, знак, че човекът е навлязъл в зряла възраст, но не е успял да преодолее детските си комплекси.
 И ако преди време се смяташе, че възрастният цивилизован човек не трябва да има спонтанни изблици на гняв, защото той знае, как да се държи и как да общува с други хора, то днес нещата не са толкова еднозначни.
 Без да знаят, как да спрат да нервничат, много от хората реализират своите страхове и вълнения като деца - чрез крясъци и гняв
 Помислете, имали ли сте поне три случая на импулсивна агресия, несъответстваща на ситуацията? Ако отговорът е да, то тогава може да ви се постави диагноза "периодично взривно разстройство" .
 Във Великобритания, периодичното взривно разстройство се смята за основна причина за пътните произшествия, настъпили заради агресивно поведение на водачите. И ако се съди по изследванията, броя на водачите- агресори може да се пресметне. 
  Мъжете са по-нервни Мъжете над 55 години, са далеч от раздразването: само някъде около 7% от тях изпитват трудност с овладяването на гнева. Сред мъжете на възраст от 18 до 24 години такива неуправляеми раздразнения са много повече - 20%.
 "Мъжете, след 50-те са доволни от своя семеен живот и финансово състояние - обясняват психолозите. -   Най-агресивният период от живота на мъжете са двадесетте години, тъй като на тази възраст мъжа обикновено е по-самотен и финансово несъстоятелен ". Като цяло, мъжете са най-податливи на агресията, при тях много често се развива хронична агресия, която води до отслабване на здравето и допринася за ранния инфаркт и инсулт.
 Опасностите от гнева Гневът и разочарованието не само са един от най-главните ключове за потискане на сексуалността, но са и истински убийци на отношенията. Приблизително една четвърт от всички разбити връзки, са отношения, в които единият от партньорите се е държал агресивно към другия.
 При това най-често инициаторите на разрива в такива ситуации са жените. Но, според психолозите, мъжете, които напускат партньорките си, поради факта, че не могат да сдържат своите отрицателни емоции, стават с всяка година все повече и повече. 
 Това не е всичко. Импулсивните изблици на гняв забавят възстановителните процеси на организма. Учените провели такъв експеримент. Те направили върху ръцете на няколко двойки малки ранички и след това ги подтикнали към разговор за конфликта в отношенията им. В сравнение с контролната щастлива група, на раните на конфликтните двойки било нужно с 40% повече време за лечение. Причината - в хормоните, изпълващи телата ни, когато сме ядосани. Те забавят оздравителния процес, повишавайки по този начин риска от инфекции. Как да се успокоите и да не нервничите? Има лекари, които смятат, че повечето болести могат да бъдат излекувани, като приложите правилно хранене.
 Гладът, например, изключва способността ни да овладяваме емоциите си. Когато сме гладни, в тялото ни липсва "добрият" серотонин, за производството на който помагат аминокиселините, идващи от храната. Обаче, преяждането, мазните храни в големи количества, обилните подправки, алкохолът - това са истинските подбудители на ненужната емоционална възбудимост.
 Друг фактор, увеличаващ раздразнителността е навикът постоянно да се връщаме към миналото. Когато калифорнийските учени изследвали дългосрочните ефекти на агресията, те установили, че кръвното налягане се повишавало не само по време на пристъп на гняв, но "оживявало" отново седмица по-късно при спомена за кавгата.
 Така че спрете да копаете в миналото, по-добре мечтайте за бъдещето. Опитай се да разберете: този, който критикува другите, често сам е препълнен от обида. Ако не можете да разберете, какво наистина притеснява обиждащия ви човек, попитайте го за това. Запомнете: обидата не винаги е насочена лично към вас. Погледнете ситуацията отвън и потърсете причината. Научете се да не възразявате.
 Съгласявайте се с всичко. Обидните забележки са толкова силни, колкото вие ги направите. Съгласявайки се с критиката, вие разоръжавате агресора. Чуйте коментара, кажете си, че това не ви засяга, и забравете.
 Можете да укротите гнева и с помощта на кардио упражнения. 
Вход във форума
Календар
«  Юли 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Приятели на сайта