chudesa.ovo.bg - РЕВНОСТ

Ревността съсипва здравето Ако ревнуваш - значи обичаш” е фраза, която сте чували и стотици хора оправдават поведението си с нея. Нямам представа дали си вярват като го изричат, но на всички трябва да им е ясно, че това са ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!

Ревността като чувство представлява липса на самочувствие, на доверие в самия себе си. Когато някой ревнува, то е защото се съмнява в себе си, а не в партньора си. Мисълта, че другият може да потърси щастието си другаде влудява ревнивеца. Ревността изобщо не е знак за обич, а по-скоро за притежание. Ревнува този, който смята, че партньорът му принадлежи, но не може човек да принадлежи другиму.


И двата пола ревнуват еднакво. И за мъжете и за жените ревнивци е присъщо да пребъркват джобовете на другия, да четат мейлите и съобщенията на мобилния телефон. Ревнивците са напрегнати и подозрителни.


Често ревността е отражение на липсата на вътрешното равновесие у човека и неговия маниер на реакция към външни дразнители. Съществуват лесно управляеми ситуации – например ако единият от партньорите е привлекателен, то другият трябва да е твърде уравновесен, за да не изпитва състояние на дискомфорт. В противен случай той ще драматизира ситуацията и ще страда заради поведението на партньора си. Проблемът се състои в това, че обикновено този, който провокира ревността, често изпитва благодарност за подобна реакция на партньора.

Интересно е, че и самите ревнивци изневеряват доста често. Психолозите определят това като проективна ревност. Ревнивецът често не вижда своите недостатъци, а забелязва само слабостите в характера на партньора си. Това е характерно особено за донжуановците, които мерят по себе си, и се страхуват от изневярата, защото самите те изневеряват.

Няма нищо лошо, но в леката ревност, твърдят специалистите. Ако обаче се премине границата, ситуацията излиза извън контрол. Ревнивецът става жертва на силни разрушителни емоции и е най-добре да се обърне към психотерапевт.
На въпроса "откъде се ражда ревността?”, учените отговарят ”от страха да изгубиш любимия или начина на живот, който харесваш”.

Ревността се отличава от завистта, възникваща от желанието да притежаваш черти, свойствени на него или нея, които привличат вниманието на любимия човек. За да се избегне излишната ревност, учените съветват да не се разпитва партньора за подробности от предишния му живот. Не трябва да се обръща внимание и на предизвикателното поведение на партньора, защото именно то едва ли ще доведе до изневяра.

Ако все пак партньорът пак партньорът ни изневерява, можем да се опитаме да си го върнем или да потърсим нова любов, като се опитаме максимално да съкратим "междинния” период, характеризиращ се понякога със състояния, близки до агония.

Освен поражения за психическото ни здраве, ревността нанася и щети върху физическото ни такова. Най-честите симптоми на заболяването ревност са главоболие, беспокойствие, безсъние, боли в областта на стомаха.

Ако ревностното състояние добие патологични измерения, може да се говори за биохимична основа, върху която заболяването продължава да се развива. Когато натрапчивото състояние и страхът да не бъдеш излъган станат неконтролируеми, настъпва спад на нивото на серотонина в оргазнизма, който от своя страна в най-голяма степен влияе върху усещането за щастие.

За мъжете например силно изразената проява на ревност може да окаже последствия, наподобяащи тези на сърдечен удар, но с по-слабо усетени поражения. Усещането е за виване на сърцето до пълното ми вцепенение.

Лошото е, че от ревността трудно може да се избяга. При появата на първите симптоми за настъпване на пристъп на ревност организмът реагира чрез задействане на противошоковия механизъм, целящ да не допусне по-големи поражения.. Това обаче оказва неблагоприятно въздействие върху имунната система , в състояние е да отключи и редица болести, както и да засили провлението на други.

Жени, които ревнуват мъжете си изключително много, пълнеят не с дни, а с часове просто защото
ревността може да промени действието на онзи център в мозъка, който контролира апетита например. Дори без да го съзнаваме!

Според италиански учени ревността може да се раздели на пет типа – параноична, маниакална, депресивна, хипертрофирана и страх от развод. Ако не изпитваме и не срещаме нито един от тях, ще сме най-добре.

Учени доказаха, че болезнената ревност, която жените изпитват към партньора си, оказва толкова силно емоционално влияние върху представителките на нежния пол, че дори намалява способностите им за зрително възприемане на заобикалящата ги действителност.


Авторите на изследването, се опитали да изяснят, да каква степен близостта между партньорите в една двойка може да промени възможностите им за реално възприемане на света около тях.


По време на своята работа, учените провели експериментални проучвания с доброволното участие на няколко хетеросексуални двойки.


В началото на експеримента, жените наблюдавали на екрана на компютър красиви пейзажи, бързо сменящи се с отблъскващи картини. В същото време, мъжете стояли на съседен компютър и трябвало да оценяват привлекателността на редуващи се природни гледки.


На определен етап от експеримента, мъжете преминали към друга задача – трябвало да оценяват привлекателността на непознати жени, чийто фотографии се появявали на монитора им. Партньорките им били в непосредствена близост, така че, дори и несъзнателно да забележат снимките на сексапилните модели.


Жените трябвало също така, да оценят степента на раздразнението и чувството за ревност, предизвикано от факта, че мъжете им гледат непознати красавици.


Анализирайки получените данни, учените установили, че колкото по-силна ревност изпитва жената, толкова повече се фиксира върху неприятните изображения и по-малко внимание обръща на красивите пейзажи. Учените забелязали че подобно нарушение във възприятията се наблюдава само в моментите, когато партньорите разглеждат снимките на други жени.


Авторите на изследването обясняват, че резултатите от направеното проучване ще помогнат в изучаването на връзката между социалните взаимоотношения и възприятията.


„Емоциите, които възникват в контекста на социалните взаимоотношения, както се оказа, могат да оказват влияние дори на начина, по който мозъкът ни възприема и обработва сигналите от околната среда" - коментират експертите.

                  РЕВНОСТ , РЕВНОСТ , РЕВНОСТ

Първо му отряза
показалците
да не напише за друга колко я обича,
после му изтръгна
езика
за да не сбърка и я нарече с друго име
в леглото,
после му избоде
очите,
да не се заглежда,
направи му мозъчна операция
и го превърна в идиот,
да не си помисли нещо непристойно,
не и се стори достатъчно
и го уби и кремира,
затвори в бутилка пепелта му,
върза я за гира и я хвърли
в Марианската падина.

Спря да ревнува
и се разплака,
че вече не я обича.Вход във форума
Календар
«  Юли 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Приятели на сайта